BÖRJA FLYGA

första dagen i ditt nya liv!

Så du är sugen på att prova på RC-flyg? Hur börjar man med det? Jo, det första vi rekommenderar är ett besök på vårt fina fält, för att få se hur flygen ser ut och hur det går till. Fastnar man efter det (vilket många gör) så bör man skaffa sig en simulator för att lära sig spakrörelserna. Det blir mycket billigare att göra de första krasherna på datorn än i verkligheten! Vill man ha lite övningstips kan man t.ex. besöka flygskolan. Därefter börjar det bli dags att tänka på att köpa sitt första flyg - med all kringutrustning som tillkommer! Läs vidare för tips och rekommendationer - vi delar med oss av våra erfarenheter och ger förslag på bra flygmodeller och utrustning!

Att börja med RC-flyg


Vilka typer av modeller finns? Det finns en mängd olika modeller men dom vanligaste är följande:
1. RC-Flygplan (metanol, bensin, jet eller elmotor)
2. RC-Helikopter (metanol, bensin, jet eller elmotor)
3. RC-Segelflygplan med eller utan hjälpmotor (el)
4. Linstyrda flygplan
5. Friflygande flygplan
Inom varje kategori finns sedan modeller från enkla till mycket avancerade maskiner.

Vad kostar det att börja med RC-flyg?


Det beror lite på vilken typ av flyg man börjar med. Kostnaden för att starta med RC-flyg med metanolmotor ligger på ca 350-400 euro om man väljer att köpa ett paket som innehåller modell, motor samt radioutrustning. Det finns färdiga paket där det även följer med lite extra utrustning såsom batteri för glödstift, bränslepump m.m. Vill man komma lite billigare undan så finns alltid möjligheten att köpa begagnat. Det händer lite nu och då här på Åland att det kommer upp lämpliga nybörjarflyg till salu i forumet. Hittar man inget där direkt så skadar det inte att fråga runt lite bland medlemmarna i RC Åland - det brukar rätt ofta gå att leta reda på något flyg som är till salu, en begagnad radio etc.

Vad bör jag tänka på innan jag köper min första modell?


Innan ni köper er första modell så rekommenderar vi att ni tar kontakt med någon som har flugit tidigare. Det är alltid lätt att köpa en modell som man tycker är "häftig" eller en modell som man länge tittat på som har en verklig förebild (skala flyg). Dessa modeller är betydligt svårare att flyga och brukar resultera i att man tröttnar för att det är blir svårt. Att köpa det billigaste flyget man hittar är heller inte att rekommendera - de är oftast av sämre kvalité vad gäller både flygförmåga och utrustning.

En vanlig modell som är en mycket bra nybörjarmodell är Thunder Tiger Pegasus eller Sky Raider Mach 1, som andra flyg Calmato 40 Sport. Det är också viktigt att man väljer rätt radiosystem, idag bör man inte välja något annat än 2,4GHz radio. En annan rekommendation är att först prova på med med klubbens skolflygplan innan man köper en massa prylar för att se om detta med modellflyg är något man vill fortsätta med. Viktigt att veta är också att ett modellflygplan inte är någon leksak. Vi rekommenderar därför starkt att man inte köper en modell och försöker flyga själv första gången, det resulterar ofta i att man "kraschar".

Vad behöver man?

- ARF-byggsatsen (komplett flyg med hjul, detaljer och allt)
- Motor med ljuddämpare / pipa och glödstift
- Propeller
- Sändare som klarar minst 4 kanaler
- Mottagare minst 4 kanaler
- Mottagar-ack
- Laddare för ackarna
- Servo för gas
- Servo för skevroder (eller två servon i vissa flyg)
- Servo för höjdroder
- Servo för sidoroder
- Nitrometanol
- Tank-grejer som tex pump, slangar, nipplar, T-stycken eller bara en snabbpåfyllningsflaska
- Glödare med laddare
- Bränslefilter i flyget och för tankningsgrejerna
- Startmotor + dess batteri (12V Pb)
- Fingerskydd
- Huvudströmbrytare
- Förlängningsslang för att leda bort avgaser bättre
- Extra glödstift
- Extra propeller
- Fältlåda
- Bränsleslang
- Nackrem till sändaren
- Glödstiftnyckel
- Lim (CA tunn och Epoxy)

Delar till elflyg rekommenderar vi ett besök på Elflyg för Dummies

Vanliga frågor


Skolflyg, har ni det.

Klubben har inget eget skolflyg, men det finns möjlighet att få prova någon av våra medlemmars flyg. Kontakta oss ifall du är intresserad!

Ett annat mycket bra alternativ när man vill lära sig flyga är alla de olika flygsimulatorer som finns som är specialiserade för modellflyg. I dessa simulatorer brukar det finnas både flygplan och helikopter av olika svårighetsgrader.

Behöver man någon form av flygcertifikat?

Det behövs inte något flygcertifikat för att börja flyga, lite lugn och ro vid träningen behövs i början.

Motgångar - Motgångar det bästa som kan hända?

Inte riktigt men det kommer motgångar förr eller senare och då gäller det att tänka positivt. Dra lite på munnen och tänk att äntligen får jag köpa ett nytt flyg. Detta kallas för "the djäkenway".